Home / Nem csak mobileszközök...

Nem csak mobileszközök...

Érthető, hogy sok digitális bevándorló ódzkodik a mobileszközök használatától. a sok kattintás, bökés, húzás, ,,tappolás’’ fizikailag is távol áll tőlük, így a technikai nehézségek leküzdése elveszi az időt az érdemi munkától. A fokozatosság elvét szem előtt tartva elsőként két lehetőséget mutatunk, amelyek használata bárki előtt nyitva áll, ésnem csak okoseszközökön használhatók.

Google: Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy mindenki használja naponta többször a Google keresőjét, a kereső mögött megbújó matematikai funkció pedig a legtöbbek számára ismeretlen. Ezek közül néhány a következő:

            A keresőbe beírva például a sin 30 kifejezést, ,,tudományos’’ számológép funkció nyílik, mely teljes körűen akár okostáblákra is kivetíthető módon testesíti meg a zsebszámológépek minden funkcióját. Így ha van internetünk és valamilyen (okos)eszközünk, van tudományos számológépünk is.

Számológép

            Függvények ábrázolása, egyenletek, egyenletrendszerek stb. grafikus megoldása: A keresőbe y=f(x) alakban (akár kétváltozós) függvényeket (egyszerre akár többet is) megadva, a Google ábrázolja azokat a derékszögű koordinátarendszerben. A grafikon nagyítható, a tengelyek akár külön-külön is átskálázhatók. Az ábrázolás ezen funkcióit integrálva az okostáblák által nyújtott lehetőségek közé komoly lépést tehetünk a mobileszközökkel való megbarátkozás felé.

 

Egyenletek, egyenletrendszerek

Okostáblákon...

            Mértékegységek átváltása: A Google mértékegység konverter modullal is rendelkezik, a 178 cm+ 5 dm into meters ,,parancs’’ jól szemlélteti ezen funkció mélységét, használati lehetőségeinek sokféleségét.

 

Mértékegységek átváltása

 

Előnyök:

  • Böngészőben futtatható
  • Ingyenes
  • Gyors
  • ,,Mindentudó"

 

WolframAlpha: A Wolfram (részben) ingyenesen is elérhető mindentudó keresője. Nem egyezést keres, mint a Google, hanem a keresőmezőbe írtakat problémaként képes értelmezni, s az adott problémát próbálja megoldani. Így funkcióinak száma szinte korlátlan, az alábbiakban csak néhány bemutatására vállalkozunk.

            Függvények, egyenletek, egyenletrendszerek: A Google valamennyi funkciójával rendelkezik, emellett egy hozzárendelési szabályával megadott függvényhez

  • felrajzolja a függvény grafikonját is több felbontásban
  • meghatározza a zérushelyeket
  • több, ekvivalens alakban is megadja a bevitt hozzárendelési szabályt
  • meghatározza az értelmezési tartományt
  • meghatározza az értékkészletet
  • az első deriváltat
  • a primitív függvények halmazát
  • a lokáli és totális szélsőértékeket

 

Egyenletek, függvények...

 

Halmazműveletek, logikai formulák: Gyakorlatilag szabad szöveges módon adhatunk meg halmazműveleteket, logikai formulákat. Pl. a C intersect (A union B) parancs hatására a fenti műveletsor eredményét láthatjuk Wenn-diagramon szemléltetve. Ha valaki nem tud, vagy nem akar ilyen részletességgel angolul kommunikálni a felülettel, akkor próbálkozhat a C and (A or B) paranccsal is, ekkor egy jóval bővebb válasz halmazt kap (logikai áramkörökkel, diszjunktív normálformával stb.). Itt a szükséges válasz kiválasztása is a felhasználó feladata.

 

Halmazműveletek

 

 

Összeszámlálási alapfeladatok: A visszatevéses és visszatevés nélküli mintavételre több beépített modul is a rendelkezésünkre áll. Ezek közül két speciálisat mutatunk, az egy csomag francia kártyával, illetve érmedobással kapcsolatos feladatok köréből:

 

Feladat: Egy csomag francia kártyából $n$ ($n=3, 4, \ldots)$ lapot húzva (visszatevés nélkül), mi annak a valószínűsége, hogy a kihúzott lapok között pontosan három ász lesz?

 

Megoldás: ''odds three aces,,

 

Mintavétel visszatevés nélkül

 

Feladat: Egy szabályos érmét ötször feldobva mi annak a valószínűsége, hogy pontosan kétszer dobunk fejet? Mennyi a dobott fejek számának várható értéke?

 

Megoldás: ''five flips two heads,,

 

Mintavétel visszatevéssel 

 

A beépített ,,step by step’’ funkció fizetős ugyan, de minden lényegi funkciónál megjelenik, s hatására lépésről lépésre láthatjuk a levezetést, úgy, ahogy azt akár egy diáktól is elvár(hat)nánk.

 

Források:

www.google.com

www.wolframalpha.com